13736
Status dostępności:
Filia Pławno
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 821-3 (1 egz.)
Strefa uwag:
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Streszczenie: Toskania É kraina spełnionych marzeń. Marlena i Fernando opuszczają Wenecję, by znaleźć nowy dom w jednym z najpiękniejszych zakątków Włoch É Toskanii. Nie ma w nim telefonu, centralnego ogrzewania ani prądu. Mimo wszystko będą tu szczęśliwi. W małej miejscowości liczącej zaledwie dwustu mieszkańców, w której czas płynie wolniej i spokojniej niż w gwarnej Wenecji, odnajdą uroki życia prostego, bliskiego naturze i zakorzenionego w wielowiekowej tradycji, nadal przenikającej ludzkie zwyczaje. Będą polować na trufle, zbierać winogrona, oliwki i kasztany, smakować specjały miejscowej kuchni, wtopią się w lokalną społeczność, która przyjmie ich z rzadko spotykaną serdecznością. Wspaniała książka, dowcipna i zabawna, ale momentami też smutna, gorzko-słodka, jak życie. Mądra opowieść o miłości, sensie życia, jego jasnych i ciemnych stronach, a także jego smaku É metaforycznie i dosłownie, bo "Tysiąc dni w Toskanii" zawiera wiele przepisów na smakowite dania toskańskiej kuchni. Marlena de Blasi É dziennikarka, krytyk kulinarny, autorka beletryzowanych książek wspomnieniowych o Wenecji, Toskanii i Sycylii oraz trzech książek kucharskich. Z pochodzenia Amerykanka, od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie wraz z mężem zajmuje się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej